ČOI varuje před Centrálním registrem dlužníků

9. srpna 2018 - zdroj Česká obchodní inspekce

ČOI varuje před Centrálním registrem dlužníků

Česká obchodní inspekce varuje před využíváním služeb tzv. Centrálního registru dlužníků České republiky (CERD). Služba je oficiálně provozována společností CERD SYSTEM LLC. sídlící v USA a údajně umožňuje zobrazení údajů vedených v jednotlivých členských registrech státní správy, bankovních registrů, databází soukromých subjektů a nabízí mj. vydání potvrzení o bezdlužnosti.

Pomocí výše uvedeného dokladu má spotřebitel zjistit, zda je v registru evidován jeho dluh vůči bankám, obchodním společnostem, úvěrovým a leasingovým společnostem nebo státní instituci, banky i úvěrové společnosti se však od činnosti CERD distancují (https://www.cbcb.cz/cerd/) a uvádějí, že pro ně tento doklad není relevantní.

Ilustrační foto Pixabay

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v loňském roce provozovateli CERD pokutu 60.000,- Kč, protože klamavě vytvářel dojem, že se jedná o oficiální registr dlužníků v České republice, přestože žádný takový oficiální - státem provozovaný registr neexistuje.

Provozovatel také neinformoval spotřebitele o možnosti odstoupení od smlouvy ve lhůtě 14 dnů, neinformoval řádně o cenách nabízených služeb ani o podmínkách uplatnění reklamace.

Z informací od spotřebitelů, kteří si na CERD stěžují, vyplývá, že je po registraci problematické provozovatele kontaktovat a ukončit předplatné.

Před činností CERD varuje také Úřad pro ochranu osobních údajů (https://www.uoou.cz/varovani-uradu-pro-ochranu-osobnich-udaju/d-22567/p1=1099).

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum