Nebezpečí v hračkách a oblečení

28. sprna 2018 - zdroj dTest

dTest: Nejvíce nebezpečných výrobků je v sortimentu hraček a oblečení

Ftaláty v panence typu barbie či pískacích hračkách, malé oddělitelné části dětského chrastítka, dámské baleríny obsahující škodlivé chemické látky či rádio, které vám může přivodit úraz elektrickým proudem. To je jen pár příkladů rizikových produktů, které eviduje veřejně přístupná databáze nebezpečných výrobků. Co v ní všechno můžete najít?

Smyslem databáze nebezpečných výrobků je varovat veřejnost, a tak eliminovat riziko, že si někdo kvůli nekvalitnímu výrobku ublíží. Databázi provozuje dTest na adrese www.nebezpecnevyrobky.cz. „Aktuálně obsahuje více než osmnáct a půl tisíce produktů, které jsou rizikové pro naše zdraví či majetek. Pro přehlednost jsou rozděleny do 23 kategorií, mezi nimiž najdete oblečení, elektrická zařízení, léky, hračky, motorová vozidla a příslušenství, kosmetiku, jídlo a pití, vybavení pro sport, kuchyňské potřeby a další,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Ilustrační foto Pixabay

Největší počet nebezpečných výrobků obsahují kategorie „Hračky a zábavní předměty“ (více než 4900 položek) a „Oblečení, textil a módní doplňky“ (více než 3800 položek). V kategorii hraček je nejčastěji problémem chemické riziko (37 %) a riziko udušení (39 %). Příkladem mohou být ftaláty a další chemické látky, které přichází při hře do kontaktu s ústy a kůží dětí, nebo hračky obsahující malé oddělitelné části. Tradičně problematické jsou výrobky ze sortimentu zábavní pyrotechniky, při jejichž použití hrozí poškození sluchu či zraku, popálení a jiná zranění.

Oblečení si zařazení do databáze nebezpečných výrobků nejčastěji vyslouží kvůli riziku uškrcení. „Důvodem jsou dlouhé šňůrky na kapucích a jiných částech oděvu, které například při hře na dětském hřišti mohou přivodit smrtelná zranění. Oblečení může skrývat i jiná rizika, kupříkladu udušení za situace, že oděv pro nejmenší obsahuje drobné části, například kamínky, které se mohou snadno oddělit. Dítě je tudíž může vdechnout či spolknout. Část oděvů označených jako nebezpečné také obsahuje nedovolené chemické látky,“ vysvětluje Lukáš Zelený.

Databáze shromažďuje informace o nebezpečných výrobcích z evropského systému RAPEX a dále od českých dozorových orgánů: České obchodní inspekce, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státního ústavu pro kontrolu léčiv či od Ministerstva zdravotnictví ČR. Zdrojem údajů v databázi jsou také výsledky testů realizovaných dTestem. Databáze nabízí různé možnosti filtrování i fulltextové vyhledávání, takže si každý může snadno ověřit, zda obsahuje jím hledaný výrobek.

Databázi mohou využívat nejen spotřebitelé, ale například i prodejci, aby měli přehled, zda nemají nebezpečné výrobky ve své nabídce. Obchodníci mohou získat exportovaný soupis nebezpečných výrobků a porovnat data s informacemi o jimi nabízeném zboží.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum