Po 48 hodinách exekuce

26. července 2018 - zdroj Česká obchodní inspekce

ERÚ, ČOI: Spotřebitelům je vyhrožováno exekucemi po uplynutí 48 hodin

Na Českou obchodní inspekci a Energetický regulační úřad se obracejí lidé, kterým byla vystavena sankce od dodavatele energií, či zprostředkovatelské společnosti, a kteří nyní čelí výhružným sdělení inkasních agentur. Agentury se přitom snaží vzbudit dojem, že pohledávku začnou vymáhat okamžitě po uplynutí 48 hodin formou exekuce. Takový postup je však v praxi nereálný.

„Máte 48 hodin na zaplacení dluhu ve výši 2 900 Kč a zaslání dokladu o úhradě, vystavujete se riziku vydání platebního rozkazu a následné exekuci.“ I taková může být dohra LED žárovek „zdarma“, nebo následek telefonátu, kdy spotřebitel odsouhlasí změnu dodavatele a uzavře tak – často nevědomky – smlouvu o dodávkách energie.

Výhružné SMS či doporučené dopisy, kterých může přijít i několik za jediný týden, nerozesílá samotný dodavatel, ale inkasní agentura. Dodavatel však stojí za původní pohledávkou, kterou prodal vymahačské agentuře nebo ji vymáháním přinejmenším pověřil.

Ilustrační foto Pixabay

„Užívání podobných nátlakových metod považujeme za nepřípustnou formu komunikace se zákazníky. Zadržovat klienty pod pohrůžkou vysokých pokut nebo rovnou exekucí do zdravého konkurenčního prostředí nepatří. ERÚ proto v uplynulých týdnech zahájil jedno z dosud nejrozsáhlejších šetření, při kterém si od obchodníků vyžádal několik tisíc smluv o dodávkách energií, ke kterým byly nabízeny právě ony rizikové LED žárovky,“ říká Vladimír Outrata, předseda Rady Energetického regulačního úřadu.

„Mimosoudní řešení sporů České obchodní inspekce se setkává i s případy, kdy jsou spotřebitelé vystavováni dokonce pravidelnému nátlaku a výhrůžné SMS zprávy o hrozící exekuci jim chodí prakticky obden. A to i přesto, že LED žárovky vrátili a postupují v souladu s právním stanoviskem ČOI,“ dodává ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný. Odkaz na zmíněné stanovisko naleznete v závěru této tiskové zprávy.

Co dělat, pokud se stanete terčem podobných pohrůžek? V první řadě případ řešte. Jestliže podle vás společnost nemá na pokutu či úhradu služeb nárok, sdělte jí to a požadujte prokazatelnou, nejlépe písemnou odpověď. Pokud nezareaguje, obraťte se s problémem s dodavatelem na ERÚ. Způsobuje-li potíže zprostředkovatel, obraťte se na ČOI. V případě, že si nejste jistí, kontaktujte jeden z úřadů, podnět si případně předají.

I když je potřeba rychlého jednání, nepanikařte. SMS se sice snaží vzbudit zdání, že k exekuci dojde v řádu dní, pokud ne rovnou hodin, v praxi to ale takto nefunguje.

„Vedení exekučního řízení je možné na základě pověření soudu, který zkoumá, zda věřiteli plyne právo na úhradu určité částky z exekučního titulu. Exekučním titulem je nejčastěji vykonatelný rozsudek soudu, popř. jiné vykonatelné rozhodnutí orgánu veřejné moci. Nedisponuje-li věřitel exekučním titulem, čemuž tak zjevně je v těchto případech, jsou výhrůžky exekučním řízení předčasné a vůči spotřebitelům je takový postup přinejmenším zarážející,“ říká Vladimír Plášil, prezident Exekutorské komory ČR, a doplňuje: „V závislosti na konkrétních okolnostech může být rozesílání těchto sdělení, vydává-li se v nich někdo za osobu oprávněnou provádět exekuční řízení, kvalifikováno jako přestupek, k jehož projednání má pravomoc ministerstvo spravedlnosti. Za takový přestupek může ministerstvo udělit pokutu až do výše 200 000 Kč.“

Důležitá je snaha podobným praktikám zamezit preventivně. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí a Energetickým regulačním úřadem chystá kvůli podobným trikům „energetických šmejdů“ a neetickým praktikám některých zprostředkovatelů smluv na dodávku energií změnu legislativy, která posílí práva spotřebitelů.

Užitečné informace související s ochranou proti nekalým praktikám v energetice naleznete pod těmito odkazy:

Zprostředkovatelé a aukce: www.coi.cz/aukce

LED žárovky jako „dárek“ ke smlouvě o dodávkách energií: www.coi.cz/led-zarovky

Desatero ochrany před šmejdy v energetice: https://www.eru.cz/cs/informacni-centrum/desatero-obrany

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum